Zasady food pairingu
W świecie gastronomii istnieją dwie szkoły food pairingu. Bardzo często są to metody stosowane przez tych samych kucharzy naprzemiennie. Jedna z nich mówi, że foodpairing to łączenie przeciwnych sobie smaków, takich jak słodycz i gorycz. Druga z nich, oczywiście twierdzi odmiennie, iż najlepszym połączeniem jest uzupełnianie się zbliżonych do siebie smaków, ale występujących w różnych strukturach. Przykładem może być stosowanie gorzkich napoi do gorzkich potraw.
Foodpairing whisky i czekolady
Wiemy, że wielu z Was uwielbia gorzki smak whisky oraz gorzki smak ciemnej czekolady. W naszym najnowszym bursztynowym menu postanowiliśmy stworzyć kolekcję ekskluzywnych trunków i dobrać do niej wyśmienite słodycze. To oczywiście działanie według szkoły foodpairingu łączącej podobne do siebie smaki występujące w różnych produktach. Zestaw The Glenlivet Single Malt w trzech odsłonach zabiera nas w podróż w egzotyczne zakamarki świata oraz naszych zmysłów.
The Glenlivet 12YO + Bio Madagaskar 70% Chocolate
12-letnia The Glenlivet Single Malt ma barwę szlachetnego złota i słodki, kremowy zapach. Wyczuwalne są w niej nuty wanilii, miodu i ananasa, a nawet akcenty jabłek i cynamonu. Trunek ten charakteryzuje się świeżym i owocowym smakiem, z nutami cytrusów. Whisky ta ma średniej długości finisz z akcentami migdałów i utrzymującym się cały czas smakiem jabłek.
Najlepiej komponuje się z czekoladą Bio Madagaskar 70%. Połączenie zbalansowanej w niej intensywności kakao z orzeźwiającymi nutami owoców leśnych i wiśni podkreśli cytrusowy smak trunku.
The Glenlivet 15YO French Oak + Bio Indie 70% Chocolate
15-letnia French Oak o barwie ciepłego bursztynu ma zapach kremowy i bogaty w nuty maślane i dębowe. Wytrawni koneserzy wyczują tutaj akcent krówek, jabłek, rodzynek oraz miodu. Jej smak jest słodki, owocowy i bogaty w nuty orzechów, goździków, cynamonu, wanilii oraz dębiny. Finisz jest długi, nieco wytrawny i pikantny, z akcentem migdałów.
Ta whisky jest idealna w połączeniu z czekoladą Bio Indie 70%. Razem charakteryzują się dobrze wyczuwalnymi owocowymi nutami oraz intensywnością i bogactwem smaku. Gorycz tej czekolady przełamuje i uzupełnia słodki smak alkoholu.
The Glenlivet 18YO + Bio Nikaragua 70% Chocolate
18-letnia Single Malt występuje w barwie ciemnego bursztynu. Ma mocny i okrągły zapach, a w nim są nuty rodzynek, pestek wiśni, słodu jęczmiennego i kwiatów jabłoni. Smak ma pełny i bogaty, wyczuwalny w nim jest miód, orzechy i skórka pomarańczy, a po chwili koper włoski, zioła oraz mięta. Finisz tej whisky jest długi z pikantną nutą dębową.
Najstarszą w zestawieniu whisky połączyliśmy z czekoladą Bio Nikaragua 70%. Dobrze wyczuwalne w niej nuty suszonych owoców oraz orzechów i niska kwasowość współgrają z pełnym i bogatym smakiem alkoholu.