Hotel Afrodyta Business & Spa, Radziejowice
Foodpairing whisky i czekolady

Foodpairing whisky i czekolady

Najlepsza cena tylko u nas
14 lis' 24
15 lis' 24
  1. Strona główna
  2. BLOG
  3. Foodpairing whisky i czekolady
07 grudnia 2021

Foodpairing (inny zapis: food pairing) to nic innego jak łączenie smaków. Zazwyczaj jednak nie są to połączenia oczywiste czy pospolite. Tutaj liczy się kreatywność, innowacja oraz zaskoczenie. Najczęściej tą nazwą określa się łączenie napoi z daniami, ale także odległych dotychczas od siebie potraw. Niegdyś stosowany zupełnie przypadkowo, dziś jest rozwijającą się i niekiedy skomplikowaną gałęzią gastronomii. Food pairing pojawił się równolegle z kuchnią molekularną, bazując mocno na nauce chemii i biologii.

Zasady food pairingu

W świecie gastronomii istnieją dwie szkoły food pairingu. Bardzo często są to metody stosowane przez tych samych kucharzy naprzemiennie. Jedna z nich mówi, że foodpairing to łączenie przeciwnych sobie smaków, takich jak słodycz i gorycz. Druga z nich, oczywiście twierdzi odmiennie, iż najlepszym połączeniem jest uzupełnianie się zbliżonych do siebie smaków, ale występujących w różnych strukturach. Przykładem może być stosowanie gorzkich napoi do gorzkich potraw.

Foodpairing whisky i czekolady

Wiemy, że wielu z Was uwielbia gorzki smak whisky oraz gorzki smak ciemnej czekolady. W naszym najnowszym bursztynowym menu postanowiliśmy stworzyć kolekcję ekskluzywnych trunków i dobrać do niej wyśmienite słodycze. To oczywiście działanie według szkoły foodpairingu łączącej podobne do siebie smaki występujące w różnych produktach. Zestaw The Glenlivet Single Malt w trzech odsłonach zabiera nas w podróż w egzotyczne zakamarki świata oraz naszych zmysłów.

 

The Glenlivet 12YO + Bio Madagaskar 70% Chocolate

12-letnia The Glenlivet Single Malt ma barwę szlachetnego złota i słodki, kremowy zapach. Wyczuwalne są w niej nuty wanilii, miodu i ananasa, a nawet akcenty jabłek i cynamonu. Trunek ten charakteryzuje się świeżym i owocowym smakiem, z nutami cytrusów. Whisky ta ma średniej długości finisz z akcentami migdałów i utrzymującym się cały czas smakiem jabłek.

Najlepiej komponuje się z czekoladą Bio Madagaskar 70%. Połączenie zbalansowanej w niej intensywności kakao z orzeźwiającymi nutami owoców leśnych i wiśni podkreśli cytrusowy smak trunku.

 

The Glenlivet 15YO French Oak + Bio Indie 70% Chocolate

15-letnia French Oak o barwie ciepłego bursztynu ma zapach kremowy i bogaty w nuty maślane i dębowe. Wytrawni koneserzy wyczują tutaj akcent krówek, jabłek, rodzynek oraz miodu. Jej smak jest słodki, owocowy i bogaty w nuty orzechów, goździków, cynamonu, wanilii oraz dębiny. Finisz jest długi, nieco wytrawny i pikantny, z akcentem migdałów.

Ta whisky jest idealna w połączeniu z czekoladą Bio Indie 70%. Razem charakteryzują się dobrze wyczuwalnymi owocowymi nutami oraz intensywnością i bogactwem smaku. Gorycz tej czekolady przełamuje i uzupełnia słodki smak alkoholu.

 

The Glenlivet 18YO + Bio Nikaragua 70% Chocolate

18-letnia Single Malt występuje w barwie ciemnego bursztynu. Ma mocny i okrągły zapach, a w nim są nuty rodzynek, pestek wiśni, słodu jęczmiennego i kwiatów jabłoni. Smak ma pełny i bogaty, wyczuwalny w nim jest miód, orzechy i skórka pomarańczy, a po chwili koper włoski, zioła oraz mięta. Finisz tej whisky jest długi z pikantną nutą dębową.

Najstarszą w zestawieniu whisky połączyliśmy z czekoladą Bio Nikaragua 70%. Dobrze wyczuwalne w niej nuty suszonych owoców oraz orzechów i niska kwasowość współgrają z pełnym i bogatym smakiem alkoholu.

Zobacz na mapie
Newsletter

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Flis Pierzchała Sp.J., Letniskowa 4a, Tartak Brzózki, 96-325, Radziejowice , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane